News Archive
Doğal boya laboratuvarı açılıyor.
Sabah, 08.10.2010

Turkish Cultural Foundation (TCF) Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (DATU) açılıyor.

Armaggan markasının desteğiyle Turkish Cultural Foundation tarafından kurulan Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (DATU), doğal boya bitkileri koleksiyonu bakımından dünyanın en geniş ve Türkiye'nin ilk tahribatsız analiz ve doğal boyama laboratuvarı olma özelliğini taşıyor.

Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı'nın kamuoyuna tanıtımı 11 Ekim 2010, Pazartesi saat 16:00'da Türkçe ve 12 Ekim 2010, Salı saat 14:30'da İngilizce olarak Turkish Cultural Foundation Bilimsel Danışmanı ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ'ın vereceği konferanslar ile Turkish Cultural Foundation'ın İstanbul merkezinde yapılacaktır.

Türk kültür mirasının tanıtılması, korunması ve nesillere aktarılması amacıyla 2009 yılında kuruluş temelleri atılan DATU, dünyanın en zengin doğal boya bitki koleksiyonuna sahip. DATU, şimdiden tarihi objelerin analizlerinde tahribatsız ve mikro analiz yöntemleriyle çalışan dünyadaki az sayıda labaratuvar arasında yer almaktadır.

DATU'da toksik ve kanserojen madde içermeyen antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahip, çevre kirliliği oluşturmayan, doğal boyalar ile araştırmalar yürütülmektedir. Labaratuvarda tarihi tekstil ürünlerinin analizi tahribatsız ve mikro yöntemlerle yapılabilmekte ve aynı boya bitkileri kullanılarak birebir üretilebilmektedir. Bu alanda araştırma yapan lisansüstü öğrencilerin çalışmalarına da imkan sağlamaktadır.

DATU, müzelerimizdeki tarihi sanat objelerinin üretilmiş oldukları dönem ve yerlerinin bilimsel bir şekilde saptanması, bunlara yönelik restorasyon ve konservasyon yöntemleri konusunda teknik destek vermektedir. Boyarmadde analizlerinin maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen bu destek müzelerimize ücretsiz olarak verilmektedir. Kuruluşundan bu yana DATU, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Harbiye Askeri Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Konya Mevlana Müzesi ve Azerbaycan Milli Tarih Muzesi için ücretsiz boyarmadde analiz ve rapor hizmetleri sunmuştur. DATU hakkında geniş bilgiye www.tcfdatu.org adresinden ulaşabilirsiniz.

TCF Genel Direktörü Güler Köknar: "Doğal boyamacılık ve dokumacılık alanlarında Türklerin dünya dokuma kültürüne ve tekstil sanatına çok önemli katkıları olmuştur. Vakfımızın 'Türk Kültür Mirasını Koruma' projeleri içinde yer alan DATU'nun açılmasıyla bu zengin kültür ve bilimsel hazinenin korunması ve dünyaya tanıtılmasına Turkish Cultural Foundation'ın önemli bir katkısı olacağına inanmaktayız," dedi.

Açılış Konferansları: Dünyanın En Büyük Boya Bitkileri Koleksiyonu ile TCF Doğal Boya Araştırma Geliştirme Laboratuvarı İstanbul'da

Konuşmacı: Prof. Dr. Recep Karadağ, Marmara Ü. Öğretim Üyesi, TCF Bilimsel Danışmanı

Tarihler: 11. Ekim. 2010 Pazartesi sa. 16:30 (Türkçe) - 12. Ekim. 2010 Salı sa. 14:30 (İngilizce)

Yer: Turkish Cultural Foundation İstanbul, Cumhuriyet Cd. Cumhuriyet Ap. 17/1 Taksim

Bilgi: 00-90-212-297-4038, 0532 345 5737, istanbul@turkishculture.org

Source : Sabah
 
Flag Counter